تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی اصطلاحی است که بیماران و عموم مردم از آن وحشت دارند. حدود یک نفر از هر صد نفر دچار اسکیزوفرنی است که می‌تواند انواع مختلفی از علائم مثبت، مانند توهم، هذیان یا اختلال تکلم و رفتار و علائم منفی مانند مشکلاتی در روانی گفتار و افکار یا ابراز احساسات را داشته باشد.

درمان معمول برای اسکیزوفرنی معمولاً درمان طولانی مدت با داروهای ضد روانپریشی است. یک رویکرد تغذیه‌ای همراه با درمان معمول کار می‌کند و می‌تواند هم علائم مثبت و هم علائم منفی را بهبود بخشد و عوارض جانبی داروها را کاهش دهد.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان دچار اسکیزوفرنی هستید، می‌دانید که چگونه این بیماری روانی جدی می‌تواند بر زندگی تاثیر بگذارد. معمولاً اسکیزوفرنی از طریق مصرف داروها و روان درمانی درمان می‌شود. هرچند افراد مبتلا به این مشکل از طریق تغییر رژیم غذایی خود متوجه تسکین بسیاری از علائم خود شده‌اند. شما می‌تواید در صورت تمایل به درمان اسکیزوفرنی با تغییر رژیم غذایی با روانپزشک خود مشورت کنید. کارشناسان ما در کلینیک اعصاب و روان مژده در تغذیه مطلوب برای بهبود سلامت روانی تخصص دارند. متخصصین ما به بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی جهت تهیه برنامه‌های تغذیه‌ای اختصاصی بر اساس سابقه‌ی سلامتی، علائم و نتایج آزمایش‌ها کمک کرده‌اند. برای اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره‌های ۰۲۱۷۶۲۵۳۴۶۵ و ۰۲۱۷۶۲۵۳۴۶۶ تماس حاصل فرمایید.

رژیم غذایی و تغذیه برای اسکیزوفرنی


بیوشیمی مغز بسیار پیچیده است. بیشترین شانس بازیابی بیوشیمی طبیعی مغز از طریق ایجاد یک محیط تعذیه‌ای مطلوب به منظور اصلاح الگوی منحصر بفرد عدم تعادل‌های شیمیایی بیمار فراهم می‌شود.

یک طرح کلی برای رویکردهای تغذیه‌ای که ممکن است مرتبط با اسکیزوفرنی باشند وجود دارد:

  • اصلاح مشکلات قند خون که در اثر تحریک اضافه و استفاده از دارو بدتر شده است.
  • برطرف کردن عدم تعادل چربی‌های ضروری
  • افزایش آنتی اکسیدان‌ها؛ درمان با نیاسین (ویتامین B3)
  • رسیدگی به مشکلات متیلاسیون با کمک ویتامین B12 و اسید فولیک
  • بررسی پیرولوریا و نیاز به روی و شناسایی هرگونه حساسیت غذایی

متعادل کردن قند خون و پرهیز از محرک‌ها

مصرف قند، کربوهیدرات تصفیه شده، کافئین، الکل و سیگار و نیز داروهای محرک همگی بر توانایی فرد جهت حفظ تعدل قند خون اثر می‌گذارند. بالاتر از همه داروهای شایع ضد روانپریشی نیز ممکن است باعث اختلال بیشتر در کنترل قند خون شوند. داروهای محرک از آمفتامین تا کوکائین می‌توانند باعث افزایش خطر ابتلا به اسکیزوفرنی شوند. وقوع مشکلات قند خون و دیابت نیز در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بسیار بالاتر است.

بنابراین قویاً توصیه می‌شود که تا حد ممکن مصرف قند، کربوهیدرات تصفیه شده، کافئین و داروهای محرک را کاهش داده و رژیم غذایی با نمایه گلیسمی پایین مصرف شود.

افزایش چربی‌های ضروری

مغز از چربی‌های ضروری مخصوصی ساخته شده است، البته این یک فرایند استاتیک نمی‌باشد. بدن ما همیشه در حال ساخت غشاها و سپس تجزیه آنها و ساخت غشاهای جدیدتر است. تجزیه یا در هم شکستن چربی‌های ضروری از غشاهای مغز توسط آنزیمی به نام فسفولیپاز A2 (PLA2) انجام می‌شود. این آنزیم اغلب در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بیش فعال است و این امر منجر به نیاز بیشتر به این چربی‌های می‌گردد که به سرعت در مغز از بین می‌روند. این وضعیت توضیح دهنده‌ی یافته‌هایی است که نشان می‌دهد بیماران اسکیزوفرنی دارای میزان بسیار کمتری از اسید‌های چرب در قشر پیشانی مغز هستند.

افزایش آنتی اکسیدان‌ها

بخش دیگری برای موضوع چربی‌های ضروری وجود دارد. این چربی‌ها مستعد تخریب در مغز و رژیم غذایی توسط اکسیدان‌ها نیز هستند. در واقع شواهدی مبنی بر وجود اکسیدان بیشتر در قشر پیشانی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی وجود دارد. بنابراین علاوه بر افزایش مصرف چربی‌های ضروری، پیروی از یک رژیم غذایی (و شیوه زندگی) که اکسیدان‌های بدست آمده از غذاهای سرخ شده یا سوخته را به حداقل می‌رساند و مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدان مانند ویتامین‌های A، C و E را به حداکثر می‌رساند، منطقی است. این موارد به تنهایی نشان داده‌اند که موثر می‌باشند. ویتامین C همچنین یک ویتامین ضد استرس بوده و ممکن است در برابر آدرنالین زیاد که اغلب در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی یافت می‌شود مقابله کند. سیگار کشیدن هم منبع اکسیدان است و هم ویتامین C را از بین می‌برد.

نیاسین

یکی از بیماری‌های قدیمی کمبود ویتامین، پلاگرا (کمبود نیاسین (ویتامین ب۳)) است. علائم این بیماری شامل اگزما، اسهال و زوال عقل هستند. فهرست گسترده‌تری از علائم آن ممکن است شامل سردرد، اختلال خواب، توهم، اختلال فکر، اضطراب و افسردگی باشند. نیاسین جریان اکسیژن به مغز را افزایش می‌دهد. نیاسین همچنین برای مصرف چربی‌های ضروری توسط مغز نیز ضروری است. انتقال دهنده‌ی عصبی سروتونین نیز نیاز به نیاسین دارد. سروتونین از آمینواسید تریپتوفان ساخته می‌شود اما تنها در صورت وجود نیاسین کافی. بنابراین روش‌های احتمالی زیادی وجود دارند که از طریق آنها این ویتامین بتواند بر عملکرد مغز تاثیر بگذارد.

متیلاسیون، B12، اسید فولیک و B6

متیلاسیون یک فرایند حیاتی در مغز است که به حفظ تعادل شیمیایی مناسب کمک می‌کند. یک شاخص مبنی بر متیلاسیون معیوب، داشتن میزان بالای یک آمینو اسید سمی در خون به نام هموسیستئین است. بدن هموسیستئین را از پروتئین غذایی ایجاد می‌کند و در صورتی که شما به اندازه کافی ویتامین‌های خاص بخصوص اسید فولیک، B12 و B6 را دریافت کنید، میزان هموسیستئین کاهش می‌یابد. بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بخصوص مردان جوان با وجود عدم کمبود قابل توجه این ویتامین‌ها مستعد داشتن میزان بالای هموسیستئین هستند. بالا بودن میزان هموسیستئین و کم بودن میزان اسید فولیک خون توسط بسیاری از گروه‌های پژوهشی گزارش شده است. این مقدار بالای غیر عادی به نظر مرتبط با رژیم غذایی یا عوامل شیوه زندگی مانند سیگار کشیدن نمی‌باشد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بیشتر احتمال به ارث بردن تنوع ژنتیکی یک آنزیک کاهنده هموسیستئین را دارند که باعث می‌شود بیشتر نیاز به این مواد و سایر مواد مغذی داشته باشند.

روی

بسیاری از بیماران روانی کمبود ویتامین B6 و روی دارند. اما این کمبود یک کمبود عادی نیست. این وضعیت را نمی‌توان تنها با خوردن بیشتر غذاهایی که سرشار از روی و ویتامین B6 هستند اصلاح کرد. این حالت مرتبط با تولید غیر عادی گروهی از مواد شیمیایی به نام پیرول است. فردی که دارای میزان بالای پیرول در ادرار خود است بیشتر از حالت معمول نیاز به B6 و روی دارد زیرا آنها این مواد مغذی ضروری را از بدن دفع کرده و الزامات فرد برای سالم ماندن را افزایش می‌دهند. یافته‌ها حاکی از آن است که بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای پیرولوریا هستند.

کنترل حساسیت

برخی افراد مبتلا به مشکلات روانی به گلوتن حساس هستند بخصوص گلوتن گندم که می‌تواند تمام علائم بیماری‌های روانی را به همراه داشته باشد. گلوتن در غذاهایی که حاوی گندم، چاودار، جو و خانواده‌های آنها هستند وجود دارد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی باید برچسب مواد غذایی را بخوانند تا مطمئن شوند که بطور کامل از غذاهایی که بدون گولتن نیستند اجتناب می‌کنند. غذاهای متداولی که این افراد باید از آنها اجتناب کنند شامل، نان، کراکر، بسیاری از غلات، سس سویا، محصولات پخته شده در تنور، آبجو و برخی دیگر از نوشیدنی‌های الکلی می‌باشند. این امر ثابت شده است که کودکان اسکیزوفرنی بطور مکرر بیماری سلیاک (حساسیت شدید به گلوتن) داشته‌اند. نشان داده شده که ۴ نفر از هر ۳۷ فرد بزرگسال مبتلا به اسکیزوفرنی سابقه‌ی ابتلا به بیماری سلیاک را در کودکی داشته است.